Autor zdjęcia/źródło:
Przekąski piknikowe dla dzieci @ bearfotos - freepik.com
Wiosną i latem warto jak najwięcej czasu przebywać na świeżym powietrzu. Piknik jest ku temu bardzo dobrą okazją dla całej rodziny. Wybierzcie więc ciekawe miejsce i zabierzcie przekąski piknikowe dla dzieci i nie tylko. Na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej, więc jest to świetna okazja do przemycenia nawet niejadkom zdrowego i pełnowartościowego posiłku.
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki na żywność tak, aby się nie rozpadały i po wyjęciu z nich nadal miały ten sam kształt. Podstawą każdego pikniku są kanapki, zamiast nich można jednak przygotować bardziej niecodzienne i zachęcające mini-tortille lub wytrawne muffinki. Oprócz słonych przekąsek warto również spakować coś słodkiego np. domowej roboty ciasteczka lub babeczki. Wypróbujcie nasze pyszne propozycje na przekąski piknikowe dla dzieci.
Przekąski piknikowe dla dzieci WYTRAWNE
Mini-tortille
Składniki:
- placki tortilli
- 1 serek kremowy
- 1 papryka czerwona i żółta
- starty żółty ser
- szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Papryki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Do serka dodaj papryki, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Wszystko wymieszaj.
- Placki tortilli smaruj delikatnie oliwą z oliwek. Następnie nałóż farsz cienką warstwą na całym placku. Placki zwijaj ciasno w ruloniki i każdy z nich pokrój na małe kawałki.
Warzywne muffinki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- wybrane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka, fasolka szparagowa, szpinak.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Warzywa ugotuj i pokrój w kostkę. Masło rozpuść i ostudź.
- Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą mikserem. Dodaj warzywa i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Masę przelej do papilotek włożonych do foremki muffinkowej do 3/4 wysokości papilotki. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C do zarumienienia się.
Wege-burgery z zielonego groszku
Składniki (na około 6 sztuk):
- 400 g ugotowanego groszku
- 1 jajko
- 2–3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili, kumin
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i formuj z niej kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
- Włóż do bułki razem z ulubionymi dodatkami takimi jak ogórek, pomidor, sałata, domowe sosy, ketchup itp.
Tarta z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 4 jajka4 czubate łyżki mąki
- 2 duże łyżki śmietany
- 1 duża cukinia
- kostka sera żółtego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- do smaku: sól, pieprz, curry
- oliwa z oliwek
- 1 x ciasto francuskie
- pomidor (opcjonalnie)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj cukinię ze skórką, ser oraz posiekaj cebulę.
- W drugiej misce wymieszaj 4 jajka, 4 łyżki mąka i 2 łyżki śmietany.
- Jeśli kurczak nie był marynowany dzień wcześniej pokrój go w kostkę (około 2 cm x 2 cm) i wymieszaj z curry, pieprzem, solą i z oliwą z oliwek. Smaż mięso na rozgrzanej patelni.
- Kurczaka z patelni przełóż do dużej miski, dolej do niej rozrobione jajka z mąką i śmietaną oraz cukinię, cebulę i ser, możesz dodatkowo doprawić curry. Wszystko wymieszaj.
- Formę wyłóż ciastem francuskim. Na ciasto połóż przygotowaną wcześniej mieszankę, wierzch możesz ozdobić pokrojonym pomidorem.
- Piecz przez około godzinę w temperaturze 200 st. C. Gdy się zarumieni wyjmij i po ostudzeniu podziel na trójkątne porcje.
Przekąski piknikowe dla dzieci SŁODKIE
Kokosanki owsiane
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
- 5 łyżek otrębów
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Mleko podgrzej, dodaj płatki, otręby, wiórki i gotuj do momentu powstania bardzo gęstej masy, gdy mleko całkowicie się wchłonie.
- Dodaj proszek do pieczenia i amarantus.
- Wykładaj łyżką kulki na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C aż ciasteczka zbrązowieją.
Sałatka owocowa
Składniki:
- truskawki
- brzoskwinie
- banany
- rodzynki
- gruszki
- pomarańcze lub mandarynki
- jogurt naturalny lub grecki
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki w dowolnej ilości umyj i pokrój w małe kawałki.
- Następnie lekko wymieszaj z jogurtem.
Muffinki jaglane z borówkami
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 ml oliwy z oliwek
- 6 daktyli bez pestek
- 3 jajka
- pół łyżeczki cynamonu
- 2-3 ziarenka utartego kardamonu
- szczypta kurkumy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- garść płatków migdałowych
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i dodaj przyprawy. Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj na gładką masę żółtka z cukrem.
- Ucierając, powoli dodawaj do nich mąkę z przyprawami i oliwę z oliwek cienką strużką. Do masy dołóż kaszę, jogurt i posiekane daktyle. Zmiksuj, by uzyskać jednolitą konsystencję.
- Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp połowę borówek.
- Blachę do babeczek wyłóż silikonowymi lub papierowymi foremkami. Ciastem napełnij do 3/4 wysokości silikonowe lub papierowe papilotki włożone do blachy na muffinki. Wierzch babeczek udekoruj migdałami i borówkami. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C.
Zdrowy zielony koktajl
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 obrana gruszka
- 1 banan
- 2 łyżeczki miodu
- 1 szklanka wody niegazowanej
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Koktajl doskonale wzmacnia odporność dziecka.